Δώστε του μελιτζάνες!

Και μόνο στο άκουσμα της φράσης «Μελιτζάνες έχουμε σήμερα», ξινίζουν όλα τα παιδικά μουτράκια! Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτό το μοβ λαχανικό, κρύβει μέσα του μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η μελιτζάνα, επίσης, όταν καταναλώνεται συχνά, προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος και δρα καρδιοπραστατευτικά, σύμφωνα με επιστήμονες.

Καλά όλα αυτά, αλλά πως θα την φάνε τα παιδιά; Η μελιτζάνα έχει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να τη μαγειρέψει, αλλά εκείνος που είναι πιο αποδεκτός από τα παιδιά, είναι όταν τη βλέπουν σε πουρέ! Συνηθισμένα από τον πουρέ πατάτας, τον τρώνε και ας έχει διαφορετική γεύση… αρκεί να μην ενημερωθούν για το είδος του λαχανικού απ’ όπου φτιάχτηκε ο συγκεκριμένος πουρές!

Υλικά
3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
100 γρ αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο
1 ποτήρι τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
Χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε

Τρυπήστε τις μελιτζάνες μ’ ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Ψήστε τες σε σχάρα ή γκριλ μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να σκουρύνουν, ενώ παράλληλα τις γυρνάτε συνεχώς για να μην καούν.

Βάζετε μέσα σ’ ένα δοχείο το νερό και το λεμόνι, ρίχνετε μέσα τις ψημένες μελιτζάνες και τις αφήνετε να μείνουν εκεί για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, κόβετε το κοτσάνι τους και τις ξεφλουδίζετε. Αφαιρείτε τους σπόρους, τις βάζετε σε τρυπητό, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις στραγγίζετε.

Μέσα σε βαθουλή κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και μέσα σε αυτό ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά με ένα σύρμα για λίγη ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μετά, προσθέτετε τις στραγγισμένες μελιτζάνες, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Στο μεταξύ, βράζετε το γάλα, το οποίο και ρίχνετε σταδιακά μέσα στο μίγμα μελιτζάνας, ενώ ακόμα είναι επάνω στην χαμηλωμένη φωτιά. Στο τέλος συμπληρώνετε το τυρί και δοκιμάζετε αν χρειάζεται να βάλετε αλάτι, ενώ αποσύρετε την κατσαρόλα από τη θερμότητα. 
 
Η συνταγή αυτή είναι από τη Σμύρνη και η κανονική της ονομασία είναι Χιουνκιάρ Μπεγεντί. Συνοδεύει θαυμάσια το κοκκινιστό μοσχαράκι.

Καλή επιτυχία!